Bert vacatures te vaag

Vacatures zijn te vaag

De veranderingen in het #recruitment process lijken snel te gaan. Van de week kreeg ik een onderzoek uit België onder ogen dat mij deed denken aan mijn sollicitaties in het verleden. Ik herkende veel van het onderstaande verhaal wat Bert mij vertelde.

Hij was al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging en had al enkele vacatures gezien die hem interessant leken, maar de meeste vond hij te vaag. Toen hij op een dag het nieuws hoorde over het onderzoek van Hogeschool PXL, begreep hij waarom hij het zo moeilijk had om een geschikte vacature te vinden.

Hij was niet de enige zoekende hogeropgeleide die momenteel die niet solliciteerde op vage vacatures. Het gebrek aan concrete taken, twijfel over de juiste vaardigheden en angst voor het sollicitatiegesprek waren voor hem ook de belangrijkste redenen om niet te solliciteren.

Bert besloot om enkele bedrijven te contacteren en hen te vragen meer informatie te geven over de vacatures. Hij merkte dat bedrijven graag inzicht wilden geven in de bedrijfscultuur en de randvoorwaarden. Het ideale sollicitatieproces is gericht op het talent, de motivatie en de persoonlijkheid van de kandidaat, die moest passen binnen de bedrijfscultuur. Dat zag hij niet terug in de vacatures.

Hij kwam ook te weten dat het toevoegen van een video aan de vacature meer kandidaten over de streep kon trekken om te solliciteren. Beelden kunnen de werkelijkheid goed weergeven en een 360° video kan al een meerwaarde zijn. Het was belangrijk om de job en het bedrijf zo authentiek mogelijk voor te stellen.

Bert werd erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden van solliciteren in de metaverse, een virtuele 3D-omgeving. Hij besloot om het uit te proberen en werd getest op enkele realistische vraagstukken. Hij was aangenaam verrast over de mogelijkheden en de realistische omgeving.

Uiteindelijk vond Bert zijn ideale job bij een bedrijf dat zijn vacature zo duidelijk mogelijk had voorgesteld en waar hij zich kon vinden in de bedrijfscultuur.

In Belgie:
✅ 70% van de kandidaten solliciteert niet als een vacature te vaag is
✅ Het gebrek aan concrete taken, twijfel over de juiste vaardigheden en angst voor het sollicitatiegesprek zijn de belangrijkste redenen voor niet solliciteren.
✅ Bedrijven geven graag inzicht in de bedrijfscultuur en de randvoorwaarden maar doen het niet in de vacature
✅ Een video toevoegen trekt meer kandidaten over de streep om te solliciteren
✅ Beelden kunnen de werkelijkheid goed weergeven en een 360° video is een meerwaarde zijn.
✅ Solliciteren in de metaverse, een virtuele 3D-omgeving, kan worden ingezet om een kandidaat te testen op enkele realistische taken
✅ Het is belangrijk om de job en het bedrijf zo authentiek mogelijk voor te stellen
✅ Het ideale sollicitatieproces is gericht op het talent, de motivatie en de persoonlijkheid van de kandidaat, die moet passen binnen de bedrijfscultuur

Delen met je netwerk

Wij zijn er Om elkaar te helpen

Als je het gevoel hebt dat recruitment anders moet?

Recruitment is aan het veranderen van skills naar purpose driven. Het gaat om de mens: van #humanresoures naar #humanrelations.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Email*
Wachtwoord*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hallo!

Login op

Het ArbeidsMarketingbureau