“Het waren 77 fantastische dagen”. Het had zomaar de afscheidsspeech van Frank de Boer kunnen zijn. Ooit met vier kampioenschappen de kroonprins van het Nederlands trainersgilde. Na Doetinchem en Milaan wederom een pijnlijke aftocht in Londen. Waaraan is deze miskleun te wijten?
Lange ballen, snel thuis
Internationale speelt sinds mensenheugenis verdedigend, nog net geen catenaccio. Loeren op een stiekem doelpuntje om met minimale inspanning het optimale resultaat uit het vuur te slepen. Italiaans voetbal in optima forma. Het team vol doorgewinterde profs saboteerde nog geen jaar terug de voetbalvisie van Frank de Boer. Na 87 dagen was het “Arrivederci Franco..”
Bij degradatiekandidaat Crystal Palace zit de tactiek “lange ballen, snel thuis” in het DNA. Dat staat mijlenver af van Frank’s strategie om de tegenstander met “tika-taka” combinatievoetbal de wil op te leggen. De Boer werd aangetrokken om zijn visie aan de spelers en supporters over te brengen. Die kans werd hem al na 77 dagen ontnomen. Vier opeenvolgende nederlagen zorgden voor zijn ultra snelle exit. “Goodbye Frank..”
Opportunistische werelden
Coaches zijn steevast slachtoffer van het opportunisme in de hysterische voetbalwereld. Frank moet uiteraard in de spiegel kijken voor twee onfortuinlijke keuzes, maar wat was de rol van zijn zaakwaarnemer als intermediair tussen hem en zijn nieuwe werkgevers? Wilde hij snel scoren of heeft hij de kwaliteiten van zijn kandidaat en de nieuwe werkplekken verkeerd ingeschat?
Na zeven jaar kandidaten bemiddelen herkennen wij dit soort paniekvoetbal. Deze sector staat bol van gelijksoortige concurrenten. Hierdoor overheerst de mentaliteit om “snel te scoren”. Wie de kandidaat het eerst voorstelt, wie het eerst plaatst. Dit werkt het door opdrachtgevers gehate CV’s schuiven in de hand.
Daarnaast sturen teamleiders nog steeds zwaar op het behalen van acquisitie targets. Minimaal 30% van de tijd van intercedenten wordt besteed aan sales. Dit terwijl intercedenten voor hun vak hebben gekozen omdat ze sterk zijn in het begeleiden van mensen naar werk. Tot onze spijt moeten we vaststellen dat zij nog steeds niet volledig in hun kracht, dus plezier, werken. Vandaar dat je nog steeds een extreem hoog verloop onder intercedenten ziet.
Omgekeerd model
Na die zeven jaar is de conclusie dat het rigoureus anders moet, en kan!
Met de opgedane ervaring in moderne marketing technieken samen met gedragskunde breekt er tijdperk aan met onbeperkte mogelijkheden om de impasse in de conservatieve werving en selectie branche te doorbreken. Wij zijn ervan overtuigd dat we het businessmodel van de meeste ondernemingen met elkaar kunnen omdraaien: niet aanbod-, maar vraaggestuurd zowel bij de verkoop en diensten en producten als werven van personeel.
Bedrijven trekken op deze manier de juiste kandidaat en op en top geschoold personeel aan voor een de klus of vast dienstverband die passen in het team.
Op naar de circulaire economie van arbeid.